דלג על חיפוש 1
חיפוש 1
דלג על ניווט מהיר
ניווט מהיר
דלג על Banners
Banners
צרכנות
עמותה cinema
יוטיוב
פייסבוק
אינסטגרם
חנות וירטואלית

העפלה מהי?

מבוא
בשנת 1917, כאשר היישוב היהודי מנה כ- 60,000 נפש ,הצהיר לורד בלפור ,שר החוץ הבריטי: "ממשלת הוד מלכותו רואה בעין יפה הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל".

 

 בשנת 1917, כאשר היישוב היהודי מנה כ- 60,000 נפש ,הצהיר לורד בלפור ,שר החוץ הבריטי: "ממשלת הוד מלכותו רואה בעין יפה הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל".

על בסיס הצהרה זו מסר "חבר הלאומים" את המנדט על ארץ ישראל לידי בריטניה.

למרות זאת, נסוגה ממשלת המנדט מהתחייבותה  והגבילה כבר מתחילת שלטונה את העלייה.

העם היהודי, מצדו, המשיך בכל אותן תקופות לשאוף ולעלות ארצה בגלים הולכים וגוברים.

את ההעפלה המאורגנת נהוג  לחלק ל – 3 תקופות :

1.    תקופה ראשונה 1934 -1939  תקופה  זו מתחילה עם התבססותו של השלטון הנאצי בגרמניה וממשיכה עד פרוץ מלה"ע השנייה. המארגנים היו בעיקר מהתנועה הרוויזיוניסטית ומתנועת החלוץ.

2.    תקופה שנייה 1939 - 1944ימי  מלחמת העולם השנייה והשואה -  במאי 1939 פרסמה ממשלת המנדט את ה"ספר לבן" השלישי של מקדונלד  ובו חוקים הקובעים כי בתוך חמש שנים תורשה עלייתם של  75,000   יהודים  )מספר זעום לנוכח המתרחש באירופה) והמשך העלייה יותנה בהסכמת הערבים. וכך על אף השואה המתחוללת המשיכו  הבריטים  בהסגר על ארץ ישראל. כל הזרמים הציוניים בארץ ובגולה נרתמו למאבק ההעפלה .אולם יש לזכור כי בתקופת מלחמה קשה לארגן אוניות לכן התקופה זו מתאפיינת במעט אוניות ואף באסונות.

 3.    תקופה שלישית 1945 - 1948    עם תום מלה"ע השנייה ולמרות שהתבררו ממידי השואה לא שינתה ממשלת בריטניה את מדיניותה. תקופה זו איפה הנה המשמעותית ביותר בכל תקופת ההעפלה המאורגנת, המאבק היה מר ונואש מספר האניות היה רב (66).

מספר המעפילים בכל אנייה הייה גדול בהרבה מיכולתה להכיל וגם שמות האניות נקבעו כסמלים במאבק  "אף על פי כן", "מדינת היהודים", לא תפחידונו" וכו'

 

  לסיכום  ,בין השנים  1948-1934הגיעו ארצה למעלה מ - 120,000 יהודים בדרכי העפלה שונות. המעפילים פתחו את שערי הארץ לקראת הקמת מדינת ישראל.

 

בהמשך תפורט כל תקופה בליווי סיפוריהן של אניותיה.

 

בתחתית דף זה קובץ ובו רשימה מרוכזת של כל האניות מחולקת לשלוש התקופות.

 

  רשימת כלל האניות מחולקת לתקופות
עבור לתוכן העמוד