באביב 1941 החליטו הבריטים לפגוע באינטרסים גרמניים במזה"ת. בין השאר תוכננה תקיפת בתי הזיקוק בטריפולי אשר בלבנון.
באותם הימים בסוריה ולבנון שלטה צרפת של וישי, זו שהייתה נתונה תחת מרותו של גנרל פטן, שעמד בראש ממשלת בובות שסרה למרות הנאצים. ממשלת בריטניה שלא הכריזה עדיין מלחמה על ממשלת וישי ביקשה את עזרתו של היישוב היהודי במלחמתה כנגד הנאצים. כך, פנו הבריטים לארגון ההגנה וביקשו מתנדבים שיבצעו את הפעולה. 40 מתנדבים הוכשרו, מהם נבחרו 23 שיצאו למשימה. גם הנשק לפעולה סופק ע"י ארגון ההגנה.
ב 18.5.41 יצאו 23 בחורים, רובם חניכי הקורס לימאות של ההגנה,בספינה הבריטית "ארי הים", לפעולת החבלה בבבתי הזיקוק. יחד עמם היה סר אנתוני פאלמאר, מייג'ור בצבא הבריטי. תפקידם היה לפגוע בבתי הזיקוק בטריפולי, מאחר ואלה היו עשויים לספק דלק לחיל האוויר הגרמני, שהחל להתבסס בלבנון.
מהלך הפעולה המתוכנן:
"ארי הים" הייתה צריכה להתקרב למרחק לא גדול מחופה של טריפולי, להוריד שלוש סירות חתירה, עליהן היו הבחורים. לפני הירידה מארי הים היה עליהם להתחלק לשלוש כיתות: על כיתה אחת הוטלה המשימה לשמור ולאבטח את הסירות. על הכיתה השנייה- לאבטח את הדרך לאורך מסילת הברזל שעברה מן החוף לבתי הזיקוק ולרתק באש את כוחות האויב שהיו פרושים באזור ועל הכיתה השלישית הוטל לעלות על החוף, לחדור אל תוך בתי הזיקוק עם חומר נפץ ולהפעילו בעזרת "עפרונות השהיה".
פעולה זו לא צלחה. "ארי הים" נעלמה על כל מלחיה ומשימה זו הפכה להיות אחת התעלומות הגדולות בתולדות מדינת ישראל.
היו כמה השערות על גורלם:
- הוטבעו ע"י צוללת איטלקית – הים משמש כזירת מלחמה.ייתכן והצוללת שארבה לאוניות בנות-הברית טירפדה את הספינה והורידה אותה למעמקי ים מבלי לדעת מי ומה הטביעה.
- תקלה בחומר הנפץ והתפוצצות הסירה – הספינה הייתה מלאה בחומרי נפץ.
- הגיעו לחוף ונתקלו בשמירה ערנית. שמירה זו תוגברה היות ו 48 שעות לפני שארי הים עמדה להגיע אל מול חופי טריפולי, החלו מטוסים בריטיים להפציץ את העיר מן האויר. נפגעו כמה בניינים ולכן תוגברו המשמרות ונעשו ערניים יותר. (כיום, לאחר חשיפת יומני גדוד האבטחה הסנגלי מתברר שלא נרשם כל אירוע חריג באותו לילה)
- תנאי מזג אויר קשים.
במשך הרבה מאוד שנים נעשו מאמצים רבים לגלות עקבות הכ"ג וגורלם. חיפושים לכל אורך החוף, פגישות וחקירה של דייגים, נכבדים מקומיים ופקידי ממשלה צרפתים וערבים. גם בתי קברות ומחנות שבויים באיטליה וצרפת נסרקו.
שום חקירה לא הצליחה, כאמור, לפתור את חידת היעלמם של הכ"ג.
מורשתם של הכ"ג היא אחד הנדבכים בראשונים בתולדות חיל הים.
יתר הבחורים שהוכשרו ולא יצאו למשימה (הקורס מנה 40 משתתפים) הביאו איתם את הידע שקיבלו מהבריטים לפלי"ם ואחר כך לחיל הים .
קישור לדו"ח מסכם שנת 2008