בשנת 1963 אושרה במטכ"ל תכנית חיל הים לבנין סדר כוחות המבוסס על ספינות טילים, אשר יחליפו את המשחתות ואת ספינות הטורפדו. התכנית הייתה לפתח את הספינות במספנה זרה, לבנות סדרת ספינות ראשונה ועם רכישת הידע והניסיון להמשיך את הבניה בארץ. הספינות תחומשנה, על פי תכנית זו, בטיל הים-ים הישראלי 'גבריאל', שפותח בארץ באותן שנים, ובמערכת נשק מתקדמת להפעלת הטילים והתותחים שפותחה אף היא בארץ. בשנת 1965 נחתם חוזה עם מספנות 'שרבורג' בצרפת, לבניית שש ובהמשך הורחב החוזה לשתיים עשרה ספינות מהירות שנקראו ספינות 'סער'.
במהלך השנים 67 - 69 הגיעו ארצה שבע הספינות הראשונות.
על חמש הספינות הנותרות הוטל איסור לעזוב את המספנות עקב ה'אמברגו' שגזר נשיא צרפת, גנרל דה-גול על ישראל.
חיל-הים לא ויתר. במבצע חשאי ומתוכנן היטב הוברחו חמש הספינות (אח"י סופה, אח"י געש, אח"י חרב, אח"י חנית ואח"י חץ). בליל ראש השנה הנוצרי , דצמבר 1969, הפליגו לישראל והצטרפו לשייטת הסטי"לים הישראלית. כאמור התכנית המקורית שאושרה כללה כוונה לבנות את המשך כוח הסטי"לים בארץ . ואכן בשנת 1968 אושרה בנייה בארץ של סדרה נוספת של שישה סטי"לים גדולים יותר. היו אלו ספינות ה'סער 4' מדגם 'תכלית'. (סדרות נוספות מדגמי 'נדרן', 'חוחית', 'נושב' ו'נירית', שנכנסו לשרות החל משנות ה- 70 ועד היום, אף הן תוצרת 'כחול-לבן').
ספינות הטילים רשמו מורשת מרשימה ביותר במהלך שירותן.
במלחמת יום הכיפורים הן הכו מכה מוחצת את חיל-הים הסורי והמצרי. בליל הלחימה הראשון , בקרב לטקייה (קרב הסטי"לים הראשון) השמיד כוח של חמישה סטי"לים ישראלים 3 סטי"לים סוריים, ספינת טורפדו ומקשת . שני לילות לאחר מכן הביסו כוח סטי"לים מצרי בצפון הדלתה. קרבות אלו בהן הושמד שליש מכוח הסטי"לים של האויב המצרי והסורי , הקנו לצי הישראלי את השליטה בים בחופי האויב.
בהמשך הלחימה יזם חיל-הים הפגזת מטרות חוף סוריות ומצריות ריתק כוחות יבשה והגנת החוף. כן פעל חיל הים בפתחי נמליו הראשיים ושיבש את דרכי התספוקת הימית לאויב . כל אלה אפשרו לחיל-הים לשלוט באופן מוחלט בזירה המזרחית של אגן ים התיכון ולהבטיח שייט בטוח לאורך חופי הארץ.
ספינות הטילים סייעו רבות לכוחות היבשה הן ב'מבצע ליטאני' והן במלחמת 'שלום הגליל', בהפגזות על בסיסי מחבלים ויעדים חיוניים אחרים, אבטחת כוחות הנחיתה וביצוע ירי מדוייק מאוד כאש לסיוע כוחותינו, אשר נעו בצירים לאורך חוף הים.
תרומתם הרבה של הסטי"לים לבטחון ישראל באה לידי ביטוי גם בתחום הביטחון השוטף על גבולה הימי של הארץ, במלחמה הבלתי פוסקת כנגד אירגוני המחבלים אשר מנסים לפגוע בישראל בדרך הים. |